"Az évad még úgy is kiemelkedő volt, hogy a hagyományos Shakespeare Fesztivál a járványhelyzet miatt csak félig-meddig valósulhatott meg" - mondta el az MTI-nek kedden az igazgató, hozzátéve, hogy a Várszínház nyári évadában negyvenkét előadást, köztük hét bemutatót tekinthetett meg a közönség.
 
Összegzése szerint a felolvasószínházi darabot is beleértve öt saját bemutatójuk volt, két előadást pedig az Erdélyi Héten láthatott először a közönség.
 
Az évad során 14 külhoni magyar társulat és előadó mutatkozott be Gyulán. Az igazgató elmondta, hogy a Nemzeti Összetartozás Éve miatt ezek az előadások különösen nagy hangsúlyt kaptak.
 
A teátrum 13 történelmi témájú előadással várta a közönséget, azon belül négy kifejezetten Trianon következményeivel foglalkozott. Emellett tizenhat kortárs magyar szerző művét mutatták be - sorolta Elek Tibor.
 
Három gyermekelőadást játszottak a színpadon, amiből két ingyenes bábelőadás volt. Emellett a Kárpát-medencei Irodalmi Gála és a Carmen is díjmentesen volt látható.
 
Az igazgató elmondta, hogy szerették volna megköszönni azoknak a helytállását, akik a járványhelyzet alatt sokat tettek, így egészségügyi dolgozókat, szociális szférában tevékenykedőket, pedagógusokat, valamint nagycsaládosokat ajándékoztak meg egy-egy előadással.
 
Felidézte, hogy a Várszínház fesztiválprogramjának szerves részévé vált a klasszikusok életművét középpontba állító programsorozat. Idén három napon keresztül, hat előadással a 120 éve született Márai Sándor munkásságára hívták fel a figyelmet .
 
Az igazgató elmondta, hogy előadásaik többsége telt ház előtt zajlott, és voltak olyan darabok, például Árkosi Árpád rendezésében a Pornó - Feleségem története, illetve A kassai polgárok, amelyből két előadást is tartottak a nagy érdeklődésre való tekintettel.
 
Hozzátette: a színház a Gyulai Várszínház és a nagyváradi Szigligeti Színház közös bemutatójával, a Hamlettel zárta szombaton az évadot.
 
A teátrum igazgatója beszámolt arról is, hogy a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljáról augusztus végén két díjat is elhozott a Pornó - Feleségem története című előadás, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója.