Gyula Város Önkormányzata önerőt nem igénylő, vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelyből a napelemes rendszer telepítése és a világítótestek modernizálása mellett egy kötelezően előírt képzés is megvalósult.

A beruházás keretében az épület tetőszerkezetére 20 kW teljesítményű, háztartási méretű napelemes rendszert telepítettek. Emellett modernizálták a régi világítótesteket, az elavult izzólámpás és fénycsöves lámpatestek helyett LED-es fényforrásokat, felületre szerelt lámpatesteket helyeztek el. A mosdóba és az alárendelt helyiségekbe kör alakú, ugyancsak LED-es fényforrásokat szereltek fel. A gyermekkönyvtár korábban nem volt része a pályázatnak, viszont a korszerűsítést itt is célszerű volt végrehajtani, ezért a vállalkozási szerződést módosították.

A munkálatok hozzájárulnak az önkormányzat energiaköltségeinek csökkenéséhez, a megvalósítás eredményeként reális esély van arra, hogy a városi könyvtár villanyszámlája nullára csökkenjen. A LED-es lámpák a neoncsövekkel ellentétben nem vibrálnak, és a fényerejük is magasabb, így sokkal jobb lesz az olvasási élmény. Mindezeken túl a könyvtárban a tűzveszélyességi kockázat is jelentősen csökken.

A végleges költségek:

A napelemes rendszer telepítése: 14 037 996 Ft

A LED-es korszerűsítés összege: 12 683 490 Ft

A többletmunka költsége: 1 868 995 Ft