"Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére. A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai és szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne" - jelentette ki az esemény keddi sajtótájékoztatóján Farkas Sándor kormánybiztos.

A vb új szabályokra épül. Az öt-, hat- és hétéves lovak egyesfogatokban mérik össze képességeiket a nemzetközi zsűri előtt. A világbajnokság kvalifikációs versenyből és döntőből áll. A korosztályonkénti viadalokat 80x40 méteres - tehát a hagyományosnál kisebb alapterületű - négyszögben rendezik, ahol az akadályhajtás pályáját is felépítik.

"A rendezvény célja felmérni a fiatal fogatlovak képességeit. Később a kettes-, vagy a négyesfogat építésekor már az összhangra, az együttes munkára irányul a figyelem, de akkor építhetünk eredményes kettes- és négyesfogatot, ha az együttesben szereplő lovak egyénileg is nemzetközi színvonalon teljesítenek" - mondta Pap István Tibor, a házigazda Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Az érdeklődőket koncerttel, gasztronómiai különlegességekkel, továbbá népművészeti kiállítással és vásárral is várják a rendezők.

Más szakágakban a fiatal lovak vb-je már régóta létezik és nagy a presztízse, ugyanakkor fogathajtásban csak harmadszor írta ki a nemzetközi szövetség (FEI). A fiatal lovak vb-jét a többi szakágban állandó helyszínen rendezik, Mezőhegyes 2019-ig kapta meg a házigazda szerepét.