Beneda Attila a Katolikus Szeretetszolgálat Adj esélyt az éveidnek! mottóval jövő szombaton megrendezendő, az Alzheimer-kór elleni világnaphoz kapcsolódó figyelemfelhívó programjáról kiemelte, örömteli módon folyamatosan nő Magyarországon a születéskor várható élettartam, de ezzel együtt emelkedik a demenciában szenvedők száma is.
 
Rámutatott arra, hogy a betegség megelőzhető, elsősorban életmódváltással, rendszeres sportolással, a dohányzás mellőzésével.
 
Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke elmondta: a katolikus egyháznak feladata a családok és a bajban lévők támogatása, ezért is álltak az ügy mellé, így felhívhatják a társadalom figyelmét arra, hogy mindenki felelős önmagáért és másokért. Jelentős problémának nevezte a demenciát, amellyel Magyarországon 250 ezren küzdenek, az érintettek száma pedig meghaladja az egymilliót.
 
Radnainé Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kiemelte, hogy az emberek nagy része életének utolsó tíz évében segítségre szorul, ennek egyik oka a demencia, amely óriási lelki, érzelmi és anyagi terhet jelent a hozzátartozók számára.
 
Jelezte, hogy szervezetük 2015-ben uniós forrásból programot indított, amelynek keretében legalább hétszáz szakdolgozót képeztek. Egy újabb pályázat segítségével igyekeznek a szakemberek által kitalált gondozási formát a gyakorlatba átültetni, emellett az egészségfejlesztési irodák segítségével felkészíteni a társadalmat a demenciás betegek gondozására, rövidfilmekkel felhívni a figyelmet a demencia jelenségére, továbbá ingyenes információs órákat tartani a hozzátartozóknak.