Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója felidézte, hogy 1978. július 13-án a teátrumban mutatták be Harag György rendezésében a Caligula helytartója című drámát az akkor még pályakezdő Lukács Sándorral a főszerepben. Két éve, a negyvenéves évfordulón újra bemutatták Székely János drámáját - tette hozzá.
 
Mint Kovács Őrs, az emlékév egyik főszervezője elmondta, másfél éve döntötte el az MMA, hogy Harag Györgyöt "visszahelyezik a színházművészet palettájára", a nemzetközi szinten is jegyzett rendező életművét ugyanis meg kell ismertetni a fiatalabb generációkkal.
 
Az emlékév március 26-án kezdődik, a Gyulai Várszínház igazgatóságán leplezik le a közel kétszáz fotóból álló kiállítási anyagot, amelyet kiegészítenek pályatársak, kritikusok, színháztörténészek szövegeivel, valamint Harag György saját beszámolóival. A tárlatot - amelyet aztán elvisznek Szatmárnémetibe, Marosvásárhelyre, Kolozsvárra, Budapestre, Győrbe, Szabadkára és Bukarestbe is - Lukács György színművész nyitja meg, akivel este egy beszélgetés is lesz.
 
Március 27-én és 28-án diákszínjátszó szemle lesz a Várszínház kamaratermében. 24 középiskolát, színjátszó kört hívtak meg a pályázatra, 22-en adtak be Harag György munkásságára emlékező szinopszist, közülük tízet hívtak meg a szemlére. Budapestről, Debrecenből, Sárospatakról, Piliscsabáról, Budakesziről, emellett határon túlról, Beregszászról, Fülekről, Szabadkáról és Szilágycsehiről érkezik csoport. Gyulát a Karácsony János Katolikus Gimnázium színtársulata képviseli. Az előadásokat szakmai zsűri - Ablonczy László, Elek Tibor, Kovács Gábor Dénes, Rubold Ödön és A. Szabó Magda - értékeli majd.
 
Elek Tibor elmondta, hogy a színjátszó szemlén győztes csoport a Várszínház nyári évadán, valószínűleg az Erdélyi Hét során is bemutatja előadását a nagyközönségnek. Az első három helyezett 2020 novemberében a Pesti Vigadóban is fellép majd a vándorkiállítás fővárosi megnyitójához kapcsolódva - olvasható az emlékév programfüzetében.
 
Kovács Őrs szólt továbbá arról, hogy a jövő márciusig tartó emlékév során kiadnak egy kétkötetes könyvet Egy Európai Kolozsváron - Harag György színháza címmel. Az első kötetben a vándorkiállítás szöveg- és képanyaga, a másodikban pedig számos még sosem publikált Harag György-írás, interjúk, kritikák és publikációk szerepelnek majd.
 
Emellett készül egy dokumentumfilm is a rendezőről, amelyet novemberben terveznek bemutatni, de a gyulai megnyitón vetítenek belőle részleteket - tette hozzá.
 
Harag György (1925-1985) a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori főrendezője, az erdélyi, a magyarországi és a román színházművészet és színháztörténet korszakos művésze volt.