A leállást úgy időzítették, hogy ne egyszerre kelljen bezárni mind a két intézményt. A karbantartást a kibővített, meghosszabbított nyári nyitva tartás miatti nagyobb mértékű elhasználódás indokolja.

"A kastélybeli látogatószám a megnyitó óta dinamikusan növekszik, júniusban köszöntötték a százezredik vendéget. A vár hasonlóan jól teljesít, s ebből az óriási érdeklődésből egyenesen következik, hogy a kiállítóterek, az interaktív eszközök, az installációk, a beléptető kapuk, a számítógépes és épületgépészeti rendszerek bizony fokozott használatban vannak. A leghangsúlyosabb, hogy a látogatói élmény a fokozott igénybevétel mellett se csorbuljon, mindenki, bármely időszakban a legjobb tapasztalatokkal távozzon az adott intézményből" - mondta Temesváry János.

Szükségessé vált az épületgépészeti rendszer átvizsgálása, elsősorban a fűtésrendszer, de a légkezelő szűrőit is tisztítani, cserélni kell. A téli-nyári hőingadozás miatt egyes szakaszokon sérült a gyilokjáró burkolata, ezt egy külsős vállalkozó hozza majd rendbe. A gyilokjáró korlátja kis mértékben elhasználódott, annak cseréjét az állandó munkatársak végzi majd el. Ebben az időszakban történik meg a nagytakarítás is.

A kastély informatikai rendszerét is kezelésbe veszik: a számítógépeket, ventilátorokat és egyéb alkatrészeket sűrített levegővel portalanítják. A tűzjelző- és riasztórendszer felülvizsgálata szintén ez alatt a három nap alatt történik meg.

Az Erkel Ferenc Emlékház karbantartási munkáit már június végén elvégezték.

A munkákat úgy időzítették, hogy azok egyik napja a heti szünnapra, hétfőre essen – ezzel is azt segítve, hogy minél kevesebb ideig legyenek zárva Gyula egyedülálló kiállítóhelyei.