Hogyan lehet a művészeket karikatúra formájában ábrázolni úgy, hogy az ne legyen bántó, sértő? Mindössze stílusérzék, éleslátás, intelligencia kell hozzá; no meg tisztában kell lenni a karikatúra „szabályaival”: olyan humoros vagy gúnyos célú képi ábrázolás, ami egy ember jellegzetes vonásait vagy valamilyen jelenetet szándékosan túlzó módon, torzítva mutat be.

Karikatúra kiállítás a MűvházbanJeney Klára és Fábry János valamennyi tulajdonsággal bír, hogy rajzaik célt találjanak az azokon szereplők bántása nélkül. Kiállításuk augusztus 28-tól lesz megtekinthető az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában.

Jeney Klára grafikus, karikaturista az 1990-es évek elején kezdett el rendszeresen rajzolni, mestere Korga György festőművész volt. Elsősorban grafikákat és portrékat készít, a karikatúrarajzolást az 1990-es évek közepén kezdte el. Rajzai 1995-től jelentek meg különböző lapokban és folyóiratokban (Magyar Nemzet, Kereskedelmi élet, Napút stb.), a Ki mint véd, úgy adat! című könyvben is publikált. Munkái folyamatosan szerepelnek a kiállítási katalógusokban, Best of kiadványokban. A művésznő rendszeresen részt vesz a karikaturisták kiállításain, munkái külföldi tárlatokon is szerepelnek, elsősorban a szociális és egészségügyi témák érdeklik.

Fábry János iparművész, grafikus, karikaturista, akit a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után felvettek a Magyar Iparművészeti Főiskolára, ahol iparművész diplomát szerzett. A főiskolán a rajzot Litkei József és Eigel István festőművészek, az anatómiát egy évig Barcsay Jenő tanította.

A tárlat megtekinthető: 2017. augusztus 28-tól szeptember 17-ig. Helyszín: Erkel Ferenc Művelődési Központ, földszinti galéria