Az államtitkár felidézte, hogy a Munkácson 175 év született festőművész gyermekkorát Békéscsabán töltötte nagybátyjánál, Reök Istvánnál, aki "a céhkönyvek bizonysága szerint, 1855. január 6-án Lang György békéscsabai asztaloshoz adta inasnak".

 Mint mondta, Munkácsy Mihály (1844-1900) "itt ismerkedett meg a kétkezi munka nehézségeivel és rejtelmeivel , s talán - ezt nem tudjuk, csak sejthetjük - a kéz isteni adományával".

 Az államtitkár, mielőtt megkoszorúzta a Munkácsyról Mihály Múzeum kertjében a művész mellszobrát, azt hangsúlyozta, hogy "a most koszorúkkal ellátott szobor nemcsak az emlékezés többszörös momentuma, de a példáé is: akarattal, tehetséggel és elszántsággal bárki elérhet odáig, ha adottságai és körülményei lehetővé teszik, ahová a hajdani kis asztalosinas elért: a hírnévig, az elismerésig és az elismertségig".

 Fekete Péter kiemelte: a békéscsabai múzeum állandó tárlatán a Munkácsy-életmű rendkívül fontos és jelentős alkotásai is megtalálhatók, az emlékszoba pedig megidézhetővé teszi a festő mindennapi életét is.

 Andó György, a múzeum igazgatója az évforduló programokról szólva elmondta, hogy már elkészült egy "virtuális kiállítás", amelynek keretében három dimenzióban mutatják be Munkácsy életének történetét. A kiállítást a megye több városába is el szeretnék vinni.

 A rendezvénysorozat részeként mutatják be azt a Munkácsy Mihály által készített grafikát is, amelyet a közelmúltban egy aukción vásárolt meg a múzeum. Az évfordulóra készült el a múzeum legújabb, Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról című kiadványa is, amelyben több tanulmány is felidézi a festőművész életútját.

 A múzeum új állandó kiállítást is tervez, amelynek keretében központi helyre, a Múzsák termébe költözik a Munkácsy-relikviákat bemutató tárlat, de fontolgatják egy Munkácsyról szóló film elkészítését is - tette hozzá.