A rendelkezésre álló adatok alapján megállapítható, hogy a gyanúsított és ikertestvére egy háztartásban élnek Füzesgyarmaton. A fivérek között a viszony feszültséggel teli, gyakran veszekednek, bántalmazzák egymást. A gyanúsított alkoholfüggő, beszámítási képessége korlátozott.

2017. szeptember 5-én délelőtt a gyanúsított és testvére házuk konyhájában ismét összeszólalkoztak. A gyanúsított azt kifogásolta, hogy ittas testvére kulturálatlanul étkezik, ezért kiverte a kezéből a poharat, majd a vita hevében a konyhaszekrényből elővett egy 15 cm pengehosszúságú konyhakést, s azt testvére hasába szúrta. Ezután megtörölte a kés pengéjét a nadrágja szárába, azt a helyére tette és bement a szobába televíziót nézni, teljes közönyt tanúsított. A sértett a szúrás következtében 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

A gyanúsított büntetett előéletű, korábban is testvére bántalmazásáért ítélték el.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt azért került sor, mert megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a sértett befolyásolásával, megfélemlítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetné, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított előzetes letartóztatását 30 napra elrendelte.