Dankó Béla Békés megyei útügyi biztos arról tájékozatott a projektindítón, hogy a kormány országos program keretében 69 milliárd forintot szán fő- és mellékutak felújítására. Ebből Békés megye 2,5 milliárd forintos keretösszeget kap.

A felújítás két szakaszon a 44-es számú főutat érinti, összesen 7,6 kilométer hosszan, Kondoros, illetve Szarvas térségében. Körösladánynál 1,6 kilométer hosszan a 47-es főúton javítják ki az útburkolatot. Emellett megújul az Okány-Vésztő mellékútvonal is - fejtette ki.

Dankó Béla szerint a programra szükség van, ugyanis "Békés megye útjainak jelentős része nagyon rossz állapotban van". Az e-útdíj bevezetése óta egyharmadával nőtt a forgalom a 44-es úton, ami hozzájárult az útburkolat további romlásához - tette hozzá.

Szavai szerint, ha elkészül az M44-es gyorsforgalmi út, az csökkenti a 44-es főút terhelését.

Vantara Gyula megyei fejlesztési biztos kifejtette: 2017-ben további útfelújítási programok indulnak Békésben. A Területfejlesztési Operatív Programból (TOP) 3,6 milliárd forintot 13 útszakasz, összesen 27 kilométernyi út megújítására fordítanak.

A jövő évi megyei útfejlesztési programban pedig 20 szakasz, összesen 33 kilométer út megújítása szerepel 4,3 milliárd forintból.

Vantara Gyula közölte: a 2017-es megyei útfejlesztési programot május végén véglegesítik, így némileg még módosulhat, reményei szerint bővül a lista. 

Virág Mihály, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója hozzátette, hogy a Dankó Béla képviselő által említett négy szakaszon már megtörtént a munkaterület-átadás, Kondoroson a tényleges munkálatok is megindultak. A közbeszerzésen kiválasztott Hódmezővásárhelyi Útépítő Kft. a kivitelezést legkésőbb november 8-ig fejezi be.

MTI