Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester a városházán tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Wenckheim-kerékpárút Békéscsaba belvárosát érintve összeköti a szabadkígyósi, gerlai, pósteleki és - az M44-es gyorsforgalmi út szervízútján keresztül - a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almássy-kastélyokat, és növeli a térség kerékpáros turisztikai forgalmát.
 
Az útvonal bejárásával az építészeti hagyaték mellett a Munkácsy-negyed és a békéscsabai bányatavak gazdag madárvilága is megtekinthető lesz, utóbbi helyen madárles is épül. A pósteleki kastélyrom elé kronoszkópot telepítenek, amely megmutatja, hogyan nézett ki az épület homlokzata fénykorában. A teljes útvonalon pihenőhelyeket és úgynevezett "pumpapontokat" alakítanak ki.

 Békés megyében 31 kastély van, ezekből 17-et a Wenckheimek építtettek.
 
Szarvas Péter az MTI-nek elmondta: több mint tíz kilométernyi kerékpárút építését heteken belül elkezdi a kivitelező Hódút Kft., a szabadkígyósi szakaszhoz azonban egymilliárd forintot meghaladó forráskiegészítésre van szükség, amit jeleztek az államnak.
 
A másik, bruttó 2,77 milliárd forintos projektben nemcsak kerékpárutak épülnek, hanem ivó- és szennyvízvezetékek is, valamint a közvilágítást, a parkolást és a gyalogosforgalom biztonságát növelő beruházások is lesznek nyolc területen - ismertette.
 
Hozzátette, ott is vannak olyan kerékpárútszakaszok, amelyeket még most terveznek, de további forrásbevonásra várhatóan nem lesz szükség.
 
Szarvas Péter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, a Modern városok program tartalmát 2016-ban írták alá Orbán Viktorral, és a beruházások folyamatosan zajlanak. Hamarosan elkészül a nyomdaipari képzőközpont, a Munkácsy-negyed kialakítása ötvenszázalékos, a CsabaParkban zajló fejlesztések a végéhez közelednek. Készülnek a csabai egyetemi kampusz fejlesztési tervei, és hamarosan abban is kiírják a közbeszerzést.
 
Herczeg Tamás (Fidesz) országgyűlési képviselő elmondta, a Wenckheim-turisztikai projekt kivitelezése a tervek szerint jövőre véget ér. A politikus kiemelte, Békéscsabán azért is nagyon fontos a kerékpárutak fejlesztése, mert a megyeszékhely lakosságának harminc százaléka rendszeresen kerékpározik, gyakran munkába is biciklivel jár.
 
Az ipari parki beruházássorozat várható befejezése 2022 vége. A programok magyarországi forrásból valósulnak meg - olvasható a sajtótájékoztatóra készített háttéranyagban.